Skip to content

Söker du vård?

För dig i behov av vård, stöd eller hjälp

Kunskapsnätverket för samisk hälsa erbjuder inte vård eller behandling, men nedan har vi samlat information som kan vara till hjälp för dig som söker vård.

En kåsa med kaffe, en bit torrkött och en kniv.
Foto: Ann-Kristin Solsten

Kontakta vården

Kunskapsnätverket för samisk hälsa bedriver inte vård och tar inte emot patientärenden. Kontakta din hälsocentral för att boka tid eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Du kan också hitta information på www.1177.se. Vid akut sjukdom, ring 112.

Önskar du vård på Sanks? 

Sanks stödjer regionerna att ge psykiatrisk vård till personer med samisk bakgrund. Sanks är ett samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa och missbruk i Norge. Om du bor i Region Dalarna, Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten och Region Västerbotten har du möjlighet att få vård via Sanks. Kontakta din hälsocentral eller vårdcentral så hjälper de dig. Läs mer på 1177.se.

Organisationer och jourer som kan hjälpa

Jourhavande medmänniska
Jourhavande medmänniska finns för dig som behöver prata med någon under den tid på dygnet då många inte är vakna. Du kan chatta eller ringa 08-702 16 80.

Jourhavande präst
Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt och du är anonym. Ring 112 och be om att få prata med jourhavande präst. Du kan också chatta eller skriva brev.

Självmordslinjen
Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Självmordslinjen nås via chatt eller på telefon 90101. De har öppet dygnet runt. Vid akut självmordsrisk ring 112.

Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Även anhöriga och andra närstående kan ringa. Den bemannas av sjuksköterskor och socionomer och har öppet dygnet runt. Ring 020-50 50 50.

BRIS
BRIS har öppet dygnet runt för dig upp till 18 år. Du kan chatta eller ringa 116 111.

Livslinjen
Livslinjen är till för dig mellan 16-25 år som vill chatta med en vuxen. Chatten är öppen på kvällstid torsdag till söndag.

Umo
Umo är en webbplats för dig som är mellan 13-25 år. Här kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

Killar.se
Killar.se är en stödsida för alla som identifierar sig som killar och är mellan 10-25 år. De har en anonym stödchatt som är bemannad torsdag till söndag på kvällstid.

Maskrosbarn
Maskrosbarn erbjuder stöd via chatt för dig som har en förälder som har missbruk, mår psykiskt dåligt, eller som utsätter dig för våld. Chatten bemannas av vuxna med egen erfarenhet av att växa upp med en förälder som har problem. Chatten är öppen torsdag till söndag på kvällstid.

Anhöriglinjen
Anhöriglinjen bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. Ring 0200-239 500.

Spes
Stödlinje för dig som förlorat någon i självmord. Ring 020-18 18 00.

Alkohollinjen
Alkohollinjen finns för dig som önskar stöd i att förändra dina alkoholvanor. De har öppet varje helgfri vardag. Ring 020-84 44 48.

Regnbågslinjen
Regnbågslinjen riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. Linjen är öppen varje torsdag kl.16-21. Ring 0770-55 00 10.

Transammans
Transammans är ett nationellt förbund för transpersoner och deras närstående.

 

 

 

 

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.